Boxer Tv

Sändarinfo klicka HÄR

Boxer TV-Module

Boxer TV-Module är en adapter som gör det möjligt att använda Boxers programkort i produkter som saknar inbyggd kortläsare.

För att kunna se Boxers betal-TV-kanaler krävs ett programkort. Programkortet stoppas i en kortläsare som för det mesta finns inbyggd i boxen. Vissa av de inspelningsbara boxarna, samt alla TV-apparater med inbyggd box, saknar denna inbyggda kortläsare av produktionstekniska skäl. (Alla länder och operatörer använder inte samma teknik.) Dessa är istället förberedda för att stödja användandet av en CA-modul. Boxers egna CA-modul heter Boxer TV-Module och är testad för att fungera optimalt med alla TV-apparater och boxar som är godkända av Boxer. Boxer TV-Module stödjer MPEG-4 och finns även i en version som stödjer DVB-T2.

Inga sladdar, ingen box, bara en fjärrkontroll!
Fördelarna med att ha en Boxer TV-Module i en platt-TV med inbyggd box är att du slipper sladdar, boxar och extra fjärrkontroller. Du stoppar kortet direkt i TV:n och använder TV:ns fjärrkontroll för att styra den inbyggda boxen. Antennsladden kopplar du in direkt i TV:n.

 

Box

Med en box (kallas även digitalbox, digitaldekoder eller digitalmottagare), programkort och en vanlig antenn kan du enkelt se marksänd digital-TV.

En box är en låda som man kopplar till TV-apparaten för att kunna se marksänd digital-TV. Marksänd digital-TV sänds från de master som står uppställda runt om i landet, därav termen ”marksänd” trots att de digitala signalerna sänds via master.

Sedan oktober 2007 sänds all TV digitalt. Boxer har godkänt flera olika modeller av boxar för att du ska kunna välja den modell som passar just dig och dina behov bäst. Det viktigaste är att du väljer en box som är godkänd för det digitala marknätet. I Boxers webbshop säljs tre olika typer av mottagare; vanliga boxar, inspelningsbara boxar som är utrustade med en hårddisk där man kan spela in material, samt Boxer TV-Module, en CA-modul för TV apparater med inbyggd box.

 

DVB-T2

DVB-T (Digital Video Broadcasting – Terrestrial) är en europeisk standard för marksänd digital-TV. DVB-T har funnits sedan i mitten av 1990-talet, och som all annan teknik utvecklas den.

Nästa generation av DVB-T kallas DVB-T2 och blev en officiell standard 2009. Fördelen med DVB-T2 är att gör det möjligt att sända fler kanaler i varje del av marknätet.

För att se kanaler som sänds med DVB-T2 behövs en DVB-T2-box. Det finns också TV-apparater med stöd för DVB-T2. Med hjälp av en CI+modul kan du ta emot HDTV-kanaler med en sådan.

Tekniken är bakåtkompatibel. Det innebär att att med en TVB-T2 box går det även att se kanaler som sänds med dagens teknik.

HDTV-sändningar i marknätet sänds med DVB-T2
För att se HDTV-sändningar i marknätet och hos Boxer, krävs en ny box med stöd för DVB-T2 alternativt en TV med stöd för DVB-T2 och en CI+modul. Du behöver ett programkort av version 4.0. Vanliga MPEG-4-boxar kommer inte att kunna användas för HDTV, men fungerar däremot utmärkt med alla andra kanaler i marknätet och hos Boxer.

Hur tar jag reda på om min TV/Box har stöd för DVB-T2?
Om din TV är köpt före oktober 2010 så har den inte stöd för DVB-T2.

Om den är köpt efter detta datum kan du ta reda på om den har stöd för DVB-T2 med hjälp av den instruktionsbok du fick när du köpte din TV/Box. Alternativt kan du söka efter din TV/Box i våra snabbguider.

 

Digital-TV

Digital-TV är TV-utsändningar där signalerna skickas digitalt som ettor och nollor. Det betyder att det får plats långt fler kanaler än vad som var möjligt med analog TV.

De marksända digital-TV-sändningarna är inte lika känsliga för störningar som de analoga var. Digitala signaler tål att reflekteras och därför försvinner fenomen som skuggbilder i rutan.

Inom digital-TV finns flera tekniker för komprimering och utsädning. MPEG-2 och MPEG-4 är två olika komprimeringsstandarder som krymper bilden för att den ska ta så lite plats som möjligt i utsändningen.

DVB-T och DVB-T2 är tekniker för utsändning av TV-signalen. Med DVB-T2 får man större utrymme att sända.

 

Boxer TV-Navigator

Boxer TV-Navigator är en tjänst som gör funktionerna i din inspelningsbara box ännu vassare, den bygger på en vanlig EPG-funktion. Tjänsten ingår för dig som abonnerar på något av Boxers baskort.

Med de vanliga EPG-funktionerna och en inspelningsbar box…

  • kan du söka i TV-tablån max 1 dygn framåt.
  • kan du söka efter och spela in ett program som ligger max 24 timmar framåt.
  • söker du efter ditt program genom att bläddra i tablån.

Med Boxer TV-Navigator och en godkänd inspelningsbar box…

  • kan du söka i TV-tablån hela 7 dygn framåt.
  • kan du söka efter och spela in hela säsongens avsnitt av din favoritserie med ett enda knapptryck.
  • Spela in
  • får du möjlighet att söka efter din favoritregissör eller favoritskådespelare, och spela in alla filmer av/med dessa.

 

LCD/Plasma

LCD och Plasma är två olika tekniker för att återge bilder på platta TV-skärmar. Platta TV-apparater bygger till skillnad från vanlig bildrörs-TV på en pixelbaserad teknik.

Förenklat fungerar LCD-tekniken så här:

Bildskärmen är uppbyggd av ”flytande kristaller” mellan två glasskikt som förses med ström. När kristallen träffas av en elektricitet filtrerar den bort ljus som genererats av en lampa bakom kristallen, som en slags ”elektrisk persien”. En LCD-TV genererar sedan färger genom att filtrera bort en del av det vita ljusets våglängder för att åstadkomma exakt rätt färg.

Förenklat fungerar plasma-tekniken så här:

En plasmaskärm består av hundratusentals pixelceller fyllda med gas. När man skickar elektricitet genom dem avges UV-strålning, ljus. Varje pixelcell är indelad i tre delar – röd, grön och blå – där UV-strålningen från var och en av dessa pixeldelar reagerar med ett fluorescerande skikt som lyser upp bildytan med rätt färg.

Hur väljer man TV?

På frågan ”Vad är bäst LCD eller plasma?” finns det många svar och uppfattningar, generellt kan man säga att för TV-tittande i dagsljus passar LCD bäst och för TV-tittande i mörker är plasma bäst.

Här får du ett tips som kan hjälpa dig att hitta rätt TV: Koppla bort begreppen LCD och plasma en sekund. Väl i butiken, använd dina ögon istället, vad Du upplever som en bra bild är det som är viktigt. För rättvis mätning, ta med dig en DVD-film du gillar och be personalen demonstrera den i de olika TV-apparaterna.

 

HDTV

HD (High Definition) är en teknik som gör det möjligt att sända TV med högre bildupplösning, vilket ger högre bildkvalitet än det standardupplösta formatet. HDTV kräver mer kapacitet än vanliga TV-sändningar och ställer högre krav på TV-apparaterna. TV-apparaten ska vara HD-Ready eller Full-HD för att kunna visa HD.

HD-boxar
Den som vill se HDTV hos Boxer behöver en ny box, eller TV med stöd för tekniken DVB-T2 samt en CI+modul. Alla nya boxar och TV-apparater kommer att vara bakåtkompatibla och kunna visa TV som sänds med alla tekniker som används idag. Nuvarande kanaler kommer att fortsätta sända med den teknik de sänder med idag.

Den som inte vill ha tillgång till de nya HDTV-kanalerna, utan vill fortsätta se kanaler som de idag ser, behöver alltså inte byta box.

Nationell täckning 2012
Teracom bygger de nät som HDTV sänds i. Hittills har ca 90 % av hushållen möjlighet att ta emot HD. Det sker en gradvis utbyggnad mot nationell täckning  2012.

 

IDTV

Integrated Digital Television eller IDTV är en TV med inbyggd box.

De flesta nya platta TV-apparaterna, både plasma och LCD har idag en slot för CA-modul. Har du en sådan TV, så kallad IDTV, behöver du inte ha en extern box till din TV för att ta emot kanaler som sänds i det digitala marknätet. Du behöver endast en CA-modul som du stoppar in programkortet i. CA-modulen sätter du sedan i sloten i TV:n.

MPEG-4

MPEG-4 är en komprimeringsstandard för överföring av digital bild. Komprimering används för att överföra digitaliserad information via en länk som har begränsad bandbredd.

Tidigare har man enbart använt sig av komprimeringstekniken MPEG-2 för att sända digital-TV i marknätet. Skillnaden mellan MPEG-2 och MPEG-4 är att MPEG-4 komprimerar bilden så att den tar ännu mindre plats, utan märkbar förlust för ögat. Genom att använda MPEG-4 tekniken är det möjligt att sända fler TV-kanaler på samma utrymme.

Ett antal av Boxers kanaler har fått sändningstillstånd med förutsättningen att de sänder i MEPG-4. För att få in MPEG-4 kanalerna behöver man ha utrustning med stöd för MPEG-4. Detta kan vara en extern box med stöd för MPEG-4, dessa fungerar med alla typer av TV-apparater. Det kan även vara en TV med inbyggd box med stöd för MPEG-4 ihop med Boxer TV-Module (Boxers CA-modul).

De två standarderna kommer att användas parallellt. Även om man inte kan ta in MPEG-4-kanalerna kommer man fortfarande kunna se de kanaler som sänds i MPEG-2.

HDTV använder en utsändningsteknik som kallas DVB-T2. DVB-T2 kombineras med MPEG-4 för att få plats med upp till åtta HDTV-kanaler i marknätet.

För att se HDTV-sändningar i marknätet och hos Boxer, krävs en box med stöd för DVB-T2 och MPEG4. De MPEG-4-boxar som inte har stöd för DVB-T2 kommer inte att kunna användas för HDTV, men fungerar däremot utmärkt med alla andra kanaler i marknätet och hos Boxer.

MUX

Eller multiplex, kallas också sändarnät eller kanalknippe, är en teknik som lägger ihop flera kanaler och sänder dem tillsammans istället för varje kanal för sig. Det sparar både utrymme och pengar eftersom fler kanaler kan sändas samtidigt vilket för dig som TV-tittare innebär att du kommer att ha möjlighet att ta emot fler kanaler via din box.

I Sverige finns idag sju multiplexer. De första fem sänder standardupplöst TV, de sista två som är under uppbyggnad kommer att användas till HDTV.

Widescreen

Du har säkert hört begrepp som bredbild, widescreen och 16:9 när det talas om TV. Men vad betyder det? Och varför ska man ha det? Vi visar hur din box ger bredbild på din TV.

Varför bredbild?
Människans naturliga synfält, med två fungerande ögon, är mer långsmalt än med ett fungerande öga. Prova och blunda med ett öga så ser du skillnaden. Eftersom det är naturligt med ett mer avlångt synfält så väljer de flesta producenter av TV-program och film att fotografera motivet så att det passar ett mer avlångt synfält. I en traditionell TV så är bildytan utformad med bildförhållandet 4 på bredden och 3 på höjden (4:3). I modernare TV-apparater med bredbild så är bildytan utformad med bildförhållandet 16 på bredden och 9 på höjden (16:9). Bredbild har alltså formatet 16:9 och är ett större utsnitt ur verkligheten och mer som det normala mänskliga ögat egentligen ser världen.

Du som har en box och en TV med bredbildsformat kan tillgodogöra dig de sändningar som redan finns idag. Många filmer och TV-program är inspelade i bredbildsformat och sänds av till exempel Sveriges Television, TV4 och CANAL+. Fler och fler program sänds med bredbildsformat. Så småningom kommer alla sändningar ske i bredbild. Övergången sker successivt.

Hur gör man om man har en bredbilds-TV?
Din box måste få veta om du har en TV med bredbild eller inte. Alla boxar har en möjlighet att ställa om bildformatet till bredbild, oftast kallas bredbildsformatet i mottagare ”16:9” eller ”widescreen”. Se i din bruksanvisning för att få reda på hur du skall göra. Det viktiga är att du ställer om mottagaren till bredbild om du har en bredbilds-TV. När man tar emot en signal som inte är bredbild utan sänds ut i traditionellt format (4:3) så kan du oftast ställa om din TV så att den automatiskt ”drar ut” bilden så den fyller hela skärmen. Detta beror på vilken typ av bredbilds-TV du har – se bruksanvisningen för din TV.

Hur gör man om man inte har en bredbilds-TV?
Då ska du kontrollera att din box är inställd i formatläge ”4:3”. Ofta finns det två olika lägen för 4:3. Det ena kallas oftast för ”4:3 Letterbox” och ger svarta kanter upptill och nedtill på skärmen och en obeskuren bild vid red-bildssändningar. Det andra formatet kallas oftast ”4:3 Full-skärm” eller ”4:3 Panscan” och ger en beskuren bild på hela skärmen, du kan själv välja det format du tycker är bäst.